Paarden: Voorkomen is beter dan genezen

image

Vaccinatie

Er zijn verschillende ziektes waartegen uw paard, met behulp van vaccinatie, beschermd kan worden. Denk aan bijvoorbeeld rhinopeumonie, westnile-virus. De bekendste en belangrijkste inenting is influenza. De meeste paarden worden vanaf veulen jaarlijks tegen influenza ingeënt. Deze enting is ook verplicht bij paarden die op wedstrijden komen. De eerste enting wordt gegeven bij een leeftijd van 3 maanden.De tweede enting tussen 30 en 90 dagen hierna. Dit is de basisenting. De jaarlijkse herhalingsvaccinatie moet telkens binnen het jaar gegeven worden.

Paarden die op internationale wedstrijden gereden worden, moeten ieder half jaar gevaccineerd worden.

Gelijk met influenza wordt ook tetanus gevaccineerd. Na een goede basis inenting wordt tetanus iedere 2 jaar herhaald. Pasgeboren veulens krijgen tetanusserum ingespoten en een lang werkend antibiotica, de “veulenspuit”. Deze injecties helpen het veulen de eerste tijd infecties te overwinnen.

image

Ontwormen

Om te weten welk ontwormingsschema bij uw paard of pony past, moet u weten of uw paard wormen heeft. Door middel van onderzoek van de mest en in combinatie met uw weidebeleid kunnen we een goed advies geven.

Voor het ontwormen van veulens kunt u Rannie raadplegen.

image

Gezondheids check

Soms is het handig om te weten hoe gezond een paard, pony of ezel is. U kunt dan uw dier door ons laten nakijken. Het dier wordt beoordeeld op gezondheid en conditie. Aan de hand van het onderzoek wordt een advies uitgebracht.

Chippen

In Nederland is het sinds 2001 verplicht om alle paarden, pony’s en ezels te chippen en registreren. Dit chippen en registreren wordt onder andere gedaan door een erkend paardendierenarts. Bij ons in de praktijk is dat Rannie Sumter.