Paarden: Wat doen we nog meer

image

Algemene Geneeskunde

U kunt altijd bij ons terecht met een ziek of gewond dier. Of het om koliek, benauwdheid of een zeer oog gaat, wij staan voor u klaar.

Gynaecologie

Heeft u een merrie en fokplannen? De paardendierenarts komt aan huis voor de vruchtbaarheidsbegeleiding.

Gebit

Paardentanden staan niet stil. De tanden en kiezen groeien, grazen, kauwen, knagen en slijten. In deze monden gebeurt dan van alles en kan ook van alles mis gaan. Een goed gebit is zeer belangrijk. Door goed op het voer te kauwen gaan de celwanden van de planten stuk en kan de inhoud verteerd worden. U vindt weinig grove plantendelen in de mest. Daarnaast blijven door goed kauwen de kiezen in model. Als een paard te weinig kauwt slijt het gebit onvoldoende of verkeerd.

Een paard met een verkeerd gebit zal dat laten zien door kleine dingen. Zo kan het paard gaan spelen met het voer, proppen maken, problemen geven tijdens het rijden, afvallen, enzovoort. Naast slijtage kan ook door trauma een probleem ontstaan in de mond, bijvoorbeeld door een gebroken kies. Ook kan een ontsteking een probleem geven, of de aanwezigheid van wolfstandjes..

Het is daarom raadzaam om de dierenarts van jongs af aan in de mond van uw paard, pony of ezel te laten kijken. Zo kunnen vroegtijdig problemen worden opgelost, of voorkomen worden..

Chirurgie

U kunt bij ons terecht voor kleine ingrepen. Deze worden uitgevoerd bij het dier thuis onder algehele of plaatselijke verdoving. Castraties van hengsten voeren we bij het liggende dier uit. Zo hebben we goed zicht op het operatieveld en kunnen we schoon en veilig werken.