Juni chipmaand

Hoe werkt een chip?

De chip is een klein buisje van ongeveer 10 tot 14 mm groot. Daarin zit een microchip die een uniek registratienummer bevat: Het chipnummer. De chip wordt met een naald onder de huid tussen de schouderbladen van het dier aangebracht. Wanneer een afleesapparaat bij de chip gehouden wordt, kan het chipnummer worden afgelezen. Zonder afleesapparaat doet de chip niks. Er zit geen batterij of andere energiebron in.

In de meeste landen worden chips gebruikt met een chipnummer van 15 cijfers. De eerste drie cijfers zijn vaak een landcode. De Nederlandse chips beginnen met landcode 528.

 

Hoe werkt registreren?

Het is niet zo dat een dier dat gechipt wordt, ook automatisch geregistreerd is. In de chip staat alleen maar een nummer. Het chipnummer moet u samen met de gegevens van uw dier en uw eigen gegevens opslaan in een databank. Dit kunt u makkelijk zelf doen.

 

Controleer de registratie!

Na een keer registreren bent u nog niet klaar. U moet ervoor zorgen dat de gegevens up-to-date blijven. Als u gaat verhuizen of een nieuw telefoonnummer krijgt moet u dit aanpassen in de databank. Geef het ook aan als uw dier overlijd, zodat de registratie gestopt wordt.

 

Over de grens met uw dier.

Voor alle honden, katten en fretten die de grens over gaan, is het verplicht om een chip te hebben. Het nummer moet in het Europese dierenpaspoort worden gezet door de dierenarts. Zo weet de douane dat het paspoort en de vaccinaties die er in staan echt bij uw dier horen.

 

Verplicht voor honden.

Sinds 1 april 2013 moeten alle puppy’s binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na geboorte bij een databank worden geregistreerd. Ook alle honden die sinds die datum worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd, ongeacht hoe oud ze zijn. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.

 

Een belangrijke website als het gaat om het terugvinden van elektronisch geïndiceerde dieren is: www.chipnummer.nl . Deze site maakt het mogelijk om aan de hand van het chipnummer makkelijk uit te zoeken waar een dier geregistreerd staat.