Dodelijk konijnenvirus

Sinds december 2015 zijn er meerdere gevallen geweest van plotselinge sterfte bij konijnen in Nederland. Het gaat hierbij om wilde en tamme konijnen. Na onderzoek aan de Universiteit Utrecht blijkt dat het om de ziekte VHD/RHD gaat, veroorzaakt door het virus RHD2.

Soms zijn de konijnen benauwd en zijn er bloedingen te zien, maar meestal is er niets te zien aan de dieren en liggen ze plots dood. Een geïnfecteerd konijn zal veelal binnen 24 tot 48 uur sterven.

Het RHD-virus is zeer besmettelijk voor konijnen, maar voor andere diersoorten, zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren ongevaarlijk.

De verspreiding van de ziekte gaat door direct contact tussen konijnen, maar ook via poep, urine, water, voedsel, kleding en handen. Denk ook aan uw schoenzolen als u op een veld hebt gelopen waar veel konijnen komen. U kunt het virus mee naar huis nemen. Stekende insecten kunnen ook nog een rol spelen bij het verspreiden van de ziekte.

Om te voorkomen dat een konijn ziek wordt van een besmetting met het RHD-virus, wordt geadviseerd het konijn jaarlijks te vaccineren. Hiervoor wordt het vaccin Nobivac Myxo-RHD gebruikt. Dit vaccin geeft goede bescherming tegen myxomatose en de gebruikelijke variant van het RHD-virus. Het vaccin biedt echter geen bescherming tegen het virus RHD2, welke nu de sterfte onder de konijnen veroorzaakt.

Wat te doen:

Voorkom dat uw konijn in contact komt met het virus. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw konijn geen vers voer eet wat van een veldje komt waar wilde konijnen komen.

U kunt uw konijn een extra vaccinatie laten geven tegen de RHD2 variant. Hiervoor is er een vaccin uit het buitenland geïmporteerd. Deze kan gegeven worden vanaf 4 weken leeftijd en moet na 3 weken herhaald worden voor het konijn voldoende weerstand heeft. Het konijn is daarna 6 maanden beschermd.

Indien uw konijn toch plots dood gaat of indien u een wild konijn dood vindt, breng hem/haar dan naar de dierenartspraktijk. Er kan dan door de Universiteit Utrecht onderzoek op gedaan worden naar de oorzaak. Zo kan men in kaart krijgen waar het virus allemaal toeslaat.